Budgetbeheer

Bij budgetbeheer wordt – letterlijk – het budget van de cliënt beheert door een bewindvoerder. Vaak wordt dit ingezet als voorloper van beschermingsbewind. Op deze manier worden huidige schulden afgelost en nieuwe schulden voorkomen. Budgetbeheer wordt ook wel inkomensbeheer genoemd.

Hoe werkt budgetbeheer?

Bij budgetbeheer wordt al het geld wat binnenkomt op een aparte rekening gestort. De enige die daar toegang tot heeft is de bewindvoerder. Er wordt een bedrag aan leefgeld afgesproken en de cliënt moet het hiermee doen. De bewindvoerder betaalt alle vaste lasten. Hieronder vallen natuurlijk onder andere hypotheek of huur en gas en elektra, maar ook de schulden. Het doel is dat de cliënt zijn of haar bestaande schulden kan aflossen en dat nieuwe schulden worden voorkomen.

Het plan

Voordat men van start gaat met budgetbeheer, wordt er een plan gemaakt. Dit wordt een budgetplan genoemd. Hierin staat precies omschreven wat jullie met elkaar afspreken: hoeveel geld krijgt de cliënt, waaraan besteed de bewindvoerder het geld en hoeveel gaat er naar de aflossing van de schulden.

Vormen budgetbeheer

Er bestaan veel verschillende vormen van budgetbeheer. Van heel erg uitgebreid, naar summier. Bij RapportBI wordt over het algemeen de meest uitgebreide vorm aangeboden en uitgevoerd. Vaak is dit een voorloper van bewindvoering, om de schulden in te perken en af te kunnen lossen voordat de kantonrechter akkoord geeft op bewindvoering.

Benieuwd wat RapportBI voor jou of je cliënt kan betekenen op het gebied van budgetbeheer? Twijfel dan niet om contact op te nemen met een bewindvoerder bij jou in de regio.